Spletni portal študijskega programa Gospodarsko inženirstvo

Študentski projekti

Študenti GING-S v mednarodnih in domačih projektih

Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2019-2020

Študentki FS UM Andreja Kumer in Kristina Zidar sta na projektu Product Innovation Project 2019/2020 sodelovali s podjetjem voestalpine BÖHLER Aerospace GmbH & Co KG in reševali problem digitalnega prepoznavanja kovanih komponent ter njihove aplikacije v proizvodnji letalske industrije. Leto 2020 je zaznamovala epidemija bolezni COVID-19 in pustila svoj pečat tudi na projektu. Običajno 8 mesecev trajajoč projekt, je tako trajal od septembra 2019 do oktobra 2020. Največji izziv pa je zagotovo predstavljal spremenjen način dela zaradi srečanja z nepoznano temo, težko dostopnostjo do informacij podjetja (velika zaupnost podatkov) in dela v mednarodnem timu (različni časovni pasovi in kulture). Kljub preprekam je skupina »Idetification International« projekt uspešno zaključila in na daljavo izdelala celo prototip, na poti pa pridobila ogromno znanja, ki ga bodo lahko koristno uporabili na nadaljnji karierni poti.

Več o projektu najdete tukaj.

 

Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2017-2018

Podjetje: Family Porsche private trust

Naslov projekta: The future of urban life and mobility

Z uveljavitvijo Pariškega sporazuma se je pojavila potreba po zmanjševanju svetovnih emisij. V urbanih področjih sveta (predvsem v city centrih) dandanes zaznavamo največje parametre onesnaženosti, pri čemer prevladujejo mikro delci in izpusti toplogrednih plinov. Kot cilj projekta je bilo študentom zastavljeno vprašanje, kako posledično na koncu zmanjšamo onesnaženost mestnih jeder, pri čemer pa bolj promoviramo že obstoječo infrastrukturo javnega prevoza. Pri tej infrastrukturi se pojavlja problem »first/last mile«, katerega naj bi reševali z mikrovozili, preko katerih bi uvajali tudi sledljivost in digitaliziranost sistema. Rešitev naj bi bila neopredeljena glede na čas (rešitev za sedaj oz. za prihodnost). Želeno je, da je oboje skupaj z problemom »first/last mile« in digitalizacijo združeno v enoten produkt, iz katerega bi posledično razvili poslovni model. Celotni projekt je financiran z višino začetnega kapitala 10.000 EUR, pri čemer morajo študenti do konca maja na končni prireditvi (final gala) predstaviti rezultat 8 mesečnega dela. V primeru izjemne uspešnosti obstaja lepa možnost, da Porschejev sklad prispeva vložiti nadaljnjih 250.000 EUR, pri čemer bi se ustanovilo novo podjetje.

 

Podjetje: LOGICDATA Electronic & Software Entwicklungs GmbH

Naslov projekta: Intuitive interaction with an ergonomic workplace (Intuitivna interakcija z ergonomičnim delovnim mestom)

Cilj projekta je razviti krmilno enoto za premikanje višinsko nastavljivih miz, ki je intuitivna in uporabniku prijazna. Podjetje ima trenutno razvite različne krmilne enote z gumbi, nekatere vključujejo tudi ekran. Težava teh krmilnih enot je, da so preveč toge in uporabnika ne spodbujajo k njihovi uporabi. Prva faza projekta je bila definicija problema, saj se je tekom začetnih sestankov pokazalo, da se razumevanje naloge pri posameznih članih tima razlikovalo. Študenti so nadaljevali z analizo odjemalcev in analizo konkurenčnih produktov. Na podlagi informacij iz analize bodo oblikovali uporabniški vmesnik, ki bo preprost in ga bodo odjemalci z veseljem uporabljali. V zadnji fazi projekta bodo izdelali funkcionalen prototip in ga predstavili na Univerzi v Gradcu ter na sedežu podjetja. Na fakulteti so organizirali številne delavnice, ki so bile študentom v pomoč pri izvedbi projekta. Ves čas so v stiku s predstavniki podjetja, ki posredujejo informacije, in usmerjajo k končni rešitvi, s katero bodo zadovoljni tako člani tima kot tudi predstavniki podjetja.

 

Podjetje: OMV

Naslov projekta: A step change in corrosion monitoring and facility maintenance in oil -and gasprocessing facilities

Podanaslov: Development of a new method or modification of an existing one to determine the amount and location of material loss due to corrosion in a more cost efficient way

Pomembna zahteva je, da se podatki o stanju cevi spremljajo kontinuirano; torej, da je v vsakem trenutku možno določiti stanje cevi, torej debeline stene. OMV v želji po zmanjšanju stroškov, ki se pojavljajo zaradi korozije v naftovodnih, plinovodnih in ostalih ceveh, išče način, kako na najboljši način neprekinjeno spremljati stanje v ceveh. Ob obisku OMV laboratorijev v Gänserndorfu so študenti spoznali, da se težave ne pojavljajo samo v velikih transportnih ceveh, ampak imajo veliko drugih kritičnih odsekov, kjer se ob do zdaj ne jasnih okoliščinah pojavlja močna nenadna korozija. Te cevi so tako raznih oblik (spoji, T spoji, kolena...), premerov in debelin stene. Trenutno podjetje uporablja manjše kose, ki jih v cevi izpostavijo koroziji, in nato od 1 do 5 krat letno oz. po potrebi z merjenjem mase spremljajo odnos materiala. Problem takega sistema je, da na tak način ni moč točno določiti korozije na mestih, kjer meritev ni bila narejena. Včasih kljub spremljanju korozije pride do nepričakovanega puščanja in to na mestu med dvema sondama, ki so navadno na začetku in pri koncu nekega odseka.  


Študenta GING-S uspešna na Kickstarterju

Študenta GING-S Martin Hostnik in Gregor Ferlež sta svojo inovativno idejo predstavila na platformi Kickstarter in osvojila prvo mesto na podjetniškem bootcampu. Spomladi 2017 sta pričela z zbiranjem denarja za svojo idejo in presegla želeni znesek. Trenutno sta že v fazi proizvodnje izdelkov. Njun izdelek se imenuje Skippy - igračka, primerna za igre v bazenih in na morju. Več o projektu lahko izveste tukaj. Čestitamo študentoma za njuno podjetnost in želimo obilo uspehov še naprej.


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2016-2017

Product Innovation Project 2016/2017 je prinesel rekordno število študentov GING-S, ki so sodelovali z mednarodnimi študenti na Tehniški univerzi v Gradcu. Vesna Furlan in Ana Pahič sta sodelovali v okviru projekta z avtomobilskim gigantom Magna Steyr. Študenti so oblikovali projektni tim z imenom Magnivate, katerega poslanstvo je bilo pridobiti ideje za novo generacijo diferenciala, ki bo inovativen in bo deloval v avtomobilih s štirikolesnim pogonom. Njihova naloga je bila generirati ideje izven okvirjev znanega in narediti delujoč prototip. Obilica idej je privedla do treh finalnih konceptov, ki so se na koncu združili v končno rešitev problema. Rok Zdolšek, Matej Jarc in Simon Zidar so sodelovali s podjetjem LogicData v okviru projektnega tima Tink Big Industries. Podjetje Logicdata je študentom zastavilo nalogo, v sklopu katere je bilo potrebno narediti analizo, opisati prihodnost delo v pisarnah, ustvariti ideje in koncepte ter narediti končni prototip. Osrednji fokus projekta je bil »Working and Living at home« oz. v prevodu delo od doma. Glavni cilj je bil razviti izdelek, ki bo uporabniku pomagal pri delu v njegovi domači pisarni. Študenti so svoje dosežke predstavili na finalni predstavitvi na TU Graz. Zaradi poslovne skrivnosti vam podrobne rešitve in dosežke študentov ne smemo predstaviti.


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2016-2017

Project Innovation Project 2015/2016: študenta GING-S Klemen Kos in Vid Glinšek sta sodelovala v projektu s podjetjem LogicData. Cilj projekta je bil narediti napredek glede na obstoječe pametne postelje in jih narediti popolnoma intuitivne. Glavna naloga postelje je bila, da v vsakdanjem življenju pomaga in olajša uporabo le-te. Drugi korak je bil iskanje potrebnih senzorjev, ki bi lahko zaznali posamezne želje uporabnika. S prepoznavo senzorji omogočajo, da se postelja odzove na potrebe uporabnika in mu pri dejavnostih tudi pomaga. Študenti so naredili tudi poslovni načrt. Ob koncu projekta so izdelali prototip postelje, ki ga je bilo na finančni predstavitvi moč preizkusiti.


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2014-2015

Product Innovation Project 2014/2015: študentki GING-S Maša Krebs in Lea Grešovnik sta sodelovali v projektu s podjetjem Magna. Naslov projekta je bil Automative Cargo Management 2.0. Naloga študentov je bila ustvariti izdelek, ki rešuje dnevne probleme povezane s shranjevanjem v avtomobilu. Po fazi generiranja velikega števila idej, so se skupaj s podjetjem Magna odločili za izdelek z imenom Origami - zložljiva preproga.

Najprej so naredili animacijo, kako bi se lahko izdelek dvigoval in spuščal, nato pa so vse prenesli v praktičen prototip, ki so ga izdelali iz materiala, ki ga uporabljajo arhitekti za izdelavo makete. Proizvedli so tri različice prototipa, ki so jih pokazali na sestanku v Magni, kjer so se odločili, kateri različica prototipa bo finalna. Končni protopis je bil izdelan iz materiala MDF mediapan plošče, iz katerega je glavni del konstrukcije. Po več iteracijah so dele konstrukcije povezali s tečaji, pripravili mesto za shranjevanje steklenic, ter na koncu oblekli konstrukcijo z blagom, ki ga uporabljajo za BMW-je serije 5, delno pa jo pobarvali. Ko je bil izdelek zaključen, so ga študenti na zaključni prireditvi predstavili v prtljažnem prostoru BMW-ja serije 5, saj je bil izdelan po merah posebej za ta prtljažnik. 


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2013-2014

Product Innovation Project 2013/2014 je ponovno potekal s podjetjem Philips iz Celovca. Tokrat je bil cilj razviti delujoč prototip večnamenskega sokovnika, ki je moral vključevati funkcije centrifugalnega sokovnika, mešalnika in stiskalnika soka iz različnih vrst sadja in zelenjave – torej vse skupaj v okviru enega gospodinjskega aparata. Projektni tim »VITAttack« z dvema študentoma GING-S je dosegel svoj cilj. 


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2012-2013

Pri projektu Product Innovation Project 2012/2013 (spletna stran projekta: http://product-innovation.at/team-hair-force-one/) so naši študenti v sodelovanju s Tehniško univerzo v Gradcu ter podjetjem Philips dobili dve nalogi. Razviti so morali nov izdelek in sicer ergonomični sušilec las, sočasno pa raziskati tržišče sušilcev las in razviti nov poslovni model za prodajo izdelka. 


Študenti GING-S sodelovali pri projektu izdelave modelov stirlingovih motorjev.

Več tukaj ... 


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2011-2012

Tudi v študijskem letu 2011/12 študenta Gospodarskega inženirstva–strojništvo Uroš Štampe in Samo Fijavž sodelujeta 2012 v mednarodnem študentskem projektu Production Innovation Project. Projekt poteka pod okriljem Tehniške univerze Gradcu, ki vsako leto z izbranim podjetjem izvedbe projekt razvoja novega izdelka. Tokrat gre za sodelovanje s podjetjem Philips iz Celovca, kjer študenti iz vseh koncev Evrope in Azije razvijajo delujoč prototip, ki bo izboljšal postopek depilacije. Odstranjevanje dlak ima dolgo tradicijo, postopek prakticira človeštvo zaradi kulturnih, medicinskih, verskih, estetskih in drugih razlogov. Metode za odstranjevanje dlak se prav tako razlikujejo, danes nam pri tem pomagajo gospodinjski pripomočki, ki nam omogočajo odstranjevanje dlak v zasebnosti doma. Proizvajalci teh pripomočkov se trudijo proizvesti uporabnikom prijazne izdelke in prav to je tema opisanega študentskega projekta.

doc. dr. Iztok Palčič
Uroš Štampe
Samo Fijavž


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2010-2011

V študijskem letu 2010-2011 je v mednarodnem študentskem projektu sodeloval študent GING-S Sandi Kačičnik. S študenti iz Tehniške univerze v Gradcu in Tehniške univerze iz Helsinkov je združeil moči in se lotil izziva, ki so ga pred njih dali v podjetju PHILIPS iz Celovca. Tokrat so se lotili paličnega mešalnika in naredili večje število zanimivih izboljšav. Več o projektu najdete v predstavitvi.


Študenti GING-S v mednarodnih projektih 2009-2010

Tudi v študijskem letu 2009/2010 so sodelovali študenti GING-S v dveh odmevnih mednarodnih projektih.

Prvo skupino so sestavljali študenti iz Avstrije, Italije, Finske, Švedske, Turčije in Slovenije. Projekt so izvedli v podjetju SmaXtec, ki se ukvarja z izdelavo in razvojem naprav, ki temeljijo na senzorjih, kateri omogočajo spremljanje določenih aktivnosti oziroma podatkov na daljavo. Sprva so se fokusirali na prežvekovalce v poljedelstvu, kjer so v kravji želodec namestili napravo, preko katere so imeli brezžično povezavo z računalnikom. Z njo merijo temperaturo in pH vrednost. Namen naprave je bil ugotavljanje prekomerne kisline v želodcih, kar vodi v acidozo. Koncept  dela skupine študentov je bil zelo podoben, le da so se osredotočili na napravo, ki bo koristila človeku, istočasno pa mora biti izven človeškega telesa. Sprva so v projektu dobili nalogo poiskati aplikacijo, ki je ne glede na tip merjenja (temperatura, pH, stres, pritisk ...) koristna za ljudi ter je eksterna. Tako so študenti dobili zelo široko področje za ideje. Osredotočili so se na sedem idej, predvsem iz področja medicine. Več o njihovem projektu najdete v predstavitvi, ki prikazuje tudi njihovo končno rešitev, primerno za ljudi z epilepsijo.

Druga skupina študentov je dobila nalogo, da naredi sokovnik na principu wanklovega motorja. Ker so pri podjetju Phillips naleteli na težave pri stiskanju sokov s tem sokovnikom, so prosili skupino študentov za nove ideje. Naloga je bila zmanjšati pritisk v komori, urediti tesnjenje in pa urediti čiščenje stiskalnega segmenta sokovnika. Kot vemo, je velik problem pri vsakem sokovniku, ki ga uporabljamo čiščenje, saj priprava soka zahteva dve do tri minute, potem pa za čiščenje porabimo pet do deset minut. To pa seveda nobenemu uporabniku ni všeč in marsikdo se prav zaradi tega ne odloči za nakup. Študenti so želili s tem projektom to dejstvo spremeniti in pa seveda narediti tudi dosti bolj učinkovit produkt od dosedanjih. Z novim načinom pridobivanja sokov iz sadja in zelenjave so tudi izboljšali kvaliteto sokov in povečali izkoristek ter s tem količino iztisnjenega soka. Rezultati projekta so bili tako dobri, da so nemudoma postali poslovna skrivnost!!! Študenti so naredili in preiskusili več prototipov, podjetje Philips pa nadaljuje z razvojnim delom na izdelku. Zmagovita kombinacija za podjetje, študente in mentorje! Več o projektu najdete v poročilu, ki ga je pripravila Sanja Kotar.

Študenti:
Sanja Kotar
Gregor Širec
Marko Trojner
doc. dr. Iztok Palčič, mentor


V študijskem letu 2008/09 sta študenta Gospodarskega inženirstva – smer strojništvo in sicer Uroš Trupej in Matej Vogrinčič sodelovala v mednarodnem projektu, ki ga skupaj pripravljamo s Tehniško univerzo v Gradcu in Tehniško univerzo v Helsinkih. Koordinator je TU Graz. Šlo je za interdisciplinarni mednarodni projekt, kjer sta dve skupini študentov sodelovali pri razvoju novega izdelka. Uroš Trupej je sodeloval v skupini, ki je delovala v okviru  podjetja Philips (enota v Celovcu) pri razvoju novega univerzalnega kuhinjskega ročnega rezalnika. Študenti so našli izviren način razreza hrane s posebnim nožen, sočasno pa so izdelek oblikovali tako, da porabi mnogo manj prostora kot klasični univerzalni rezalniki. Matej Vogrinčič je sodeloval s podjetjem LogicData pri razvoju pisarniške mizice, katere poglavitna značilnost je možnost prilagoditve njene višine. Problem je predstavljalo gibanje mizice navzdol, saj je bilo treba najti način, kako mizico prepričati, da se ustavi, ko naleti na oviro. Prav naš študent je prišel do izvirne ideje in s posebnim senzorjem razrešil problem. Ob tem je treba omeniti, da so bili v podjetju LogicData tako navdušeni nad rešitvijo, da jo bodo uporabljali pri vgradnji njihovih krmilij v pisarniške mizice. Študenti so v obeh primerih naredili delujoča prototipa. Oba projekta sta dosegla svoje cilje, z delom študentom so bili navdušeni naročniki v podjetjih, kot tudi mi mentorji na fakultetah. Da pa pri projektu ni šlo zgolj za trdo delo, ampak tudi zabavo, priča dejstvo, da so študenti izvedli predstavitve tako v Sloveniji, Avstriji kot tudi na Finskem, pri tem vzpostavili prijateljske vezi in videli tudi skrajni sever Evrope. V Sloveniji sta bila mentorja študentoma red. prof. dr. Andrej Polajnar in doc. dr. Iztok Palčič, ki se ob tej priliki študentoma zahvaljujeva za sodelovanje in čestitava za opravljeno delo. Obetajo se nam že novi projekti v naslednjem študijskem letu, zato že danes vabiva študente, da se nam pridružijo.

Oglejte si predstavitev projektov v podjetju Philips in LogicData!

doc. dr. Iztok Palčič
red. prof. dr. Andrej Polajnar


Ko sodelujeta FS in FERI pri študentskih projektih s TU Graz in TU Wien…

V minulem študijskem letu sta študenta Gospodarskega inženirstva – smer elektrotehnika Denis Lederhas in Andrej Brdnik v okviru predmeta Vrednostna analiza, ki se izvaja na Fakulteti za strojništvo, sodelovala v mednarodnem projektu s študenti Tehniške univerze v Gradcu, Tehniške univerze na Dunaju in podjetjem KNAPP iz bližine Gradca. Podjetje je študentom predstavilo problem, študenti pa so z uporabo metodologije vrednostne analize poiskalo možne rešitve. Podjetje KNAPP je želelo poiskati nove rešitve za ohišja strojev, ki jih v podjetju proizvajajo. Želeli so ohišja, ki bi bila manj robustna, cenejša, ki bi omogočala boljšo preglednost na proizvodnim procesom, predvsem pa so želeli doseči modularno gradnjo ohišja. Študenti so skupaj s podjetjem zastavili cilje projekta, opredelili ključne funkcije ohišja ter nato z uporabo metod in tehnik ustvarjalnega razmišljanja poiskali ideje na nove rešitve. Osredotočili so se tudi na stroške izdelave ohišja ter na varnost stroja. Svoje rešitve so predstavili naročnikom projekta na finalni predstavitvi na sedežu podjetja KNAPP. Študenta sta pripravila končno poročilo in na ta način opravila izpit pri predmetu Vrednostna analiza. Ob tem sta spoznala, kako poteka študij na univerzah v Avstriji, poglobila znanje tujega jezika in sodelovala pri razreševanju realnih problemov v podjetjih. Podobni projekti se nam obetajo tudi za naslednje študijsko leto, zato vabimo študente GING-E in GING-S, da se nam pridružijo.

doc. dr. Iztok Palčič
doc. dr. Marjan Leber


Študent GING-S Peter Sever, ki je letos tudi diplomiral, je v teku študija razvil inovativen izdelek za prezračevanje avtomobila. Gre za solarno napravo za odzračevanje vozila (S.N.O.V.), ki se namesti na stranske šipe avtomobila. S.N.O.V. je še posebej koristna v vročih poletnih dneh, saj nam ohlaja notranjost avtomobila, ko je le-ta parkiran pod žgočim soncem. Izdelek je tudi patentiran, Peter pa je dobil že več nagrad.