Spletni portal študijskega programa Gospodarsko inženirstvo

Prispevki

Mnenja studentov o GING

Naše študente GING-Strojništvo smo povprašali o razlogih za študij GING-a

 

Začnimo z zelo znanim diplomantom GING-S:

Študij je zagotovo eden od prvih večjih mejnikov v življenju človeka, zato je izbira pravega študija in s tem nadaljnje karierne poti še kako pomembna. Kot nekdanji GING-ovec lahko rečem, da sem tekom svoje poslovne kariere in opravljanja vodilnih funkcij v Boschevem koncernu spoznal, da je bila izbira študija pravilna, saj sta mi študij ekonomije, ki zahteva veliko analitskih sposobnosti in ambicioznosti, ter študij strojništva z različnimi projektnimi deli, v praksi ogromno pripomogla pri odločnem sprejemanju odločitev in reševanju poslovnih izzivov, s katerimi se na svoji karierni poti vsakodnevno srečujem. Vzporedno s kariernim razvojem mi je študij omogočal tudi velik napredek pri osebnostnem razvoju. Zato bi študij priporočal vsem, ki želijo svoje ideje razvijati in iskati rešitve v smeri izboljšav in napredovanja za boljši jutri in skupno dobro.

Boštjan Gorjup, univ. dipl. gosp. inž. – smer strojništvo,
direktor gospodarjenja v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje in  predsednik Gospodarske zbornice Slovenije

 

Moja zgodba študija je takšna, da sem se na program GING-S vpisal šele na drugo stopnjo. Na prvi stopnji sem študiral strojništvo in nekako nisem bil zadovoljen, ko pa sem se vpisal na GING-S so se mi izpolnile vse pomanjkljivosti, ki sem jih zaznal na prvi stopnji. Na študiju programa GING-S mi je najbolj všeč raznolikost in širina znanja, ki ga pridobivamo študentje. Sam sem se želel vpisati na študij GING-S že na prvo stopnjo, vendar se zaradi pomanjkanja informacij in »strahu« nisem odločil zato smer. Zato vsem bodočim študentom, ki jih ta smer zanima in imajo kakršne koli zadržke, priporočam, da ne premišljujejo in se odločijo za študij GING-S! 

Jure Funtek, študent 2. letnika magistrskega študija GING-S

 

Na študijskem programu GING-Strojništvo mi je najbolj všeč da lahko pridobimo znanje tako iz strojništva kot tudi iz ekonomije. Všeč mi je tudi možnost sodelovanja na različnih mednarodnih projektih, s katerimi sem si pridobil dobre reference, in tudi nove prijatelje. Pri iskanju službe imam definitivno prednost pred ostalimi diplomanti zaradi širšega spektra znanja. Zakaj GING? Zato ker boš dobil eno izmed najbolj zaželenih diplom v Sloveniji kljub temu da ti ne bo treba preskočiti nobenega partyja v Štuku. 

Matic Veber, študent 3. letnika univerzitetnega študija GING-S

  

S prvo stopnjo študija Gospodarskega inženirstva – smer strojništvo sem zaključil letošnjo jesen. Razmerje med predmeti na strojniški ter ekonomsko-poslovni fakulteti je v mojih očeh dobro zastavljeno, omogoča, da študent osvoji vsa poglavitna znanja iz obeh sfer. Mislim, da nam je večini študentov tega programa bil najbolj všeč dopadel trojček predmetov (Razvoj izdelka, Upravljanje proizvodnje in Projektni praktikum) v poletnem semestru 3. letnika, ki nazorno udejanja dejavnosti, s katerimi se bomo srečevali v karieri, in primerno uravnovesi ekonomske in strojniške aspekte. 

Nace Delopst, študent 1. letnika magistrskega študija GING-S

 

 Sam sem pred vpisom na fakulteto razmišljal o študiju ekonomije ali o strojništvu, čez čas pa se mi je posvetilo, da je ekonomistov veliko preveč, ter da je ekonomsko znanje zelo lahko priučljivo, oziroma že veliko stvari, ki se jih pri ekonomskih predmetih učiš že veš. Zato sem brskal po programih, resno razmišljal o strojništvu, nakar naletel na program GING – S.  Študij je moja pričakovanja izpolnil 100 % in nameravam drugo leto nadaljevati na drugi stopnji. Predmeti na strojni fakulteti so več kot dovolj, da dobiš predstavo s tehnične prakse. Pri študiju mi je najbolj všeč to, da zadeva povezuje strojniško prakso z ekonomijo, saj imam sam v prihodnosti željo delat v prodaji, pri čemer pa moramo upoštevati pomembnost znanj ekonomije in tehnične prakse. Poleg tega mi je všeč to, da GING odpira možnosti za delo ne le na področju prodaje, temveč tudi na področju vseh vej strojništva, saj se v teku študija s pravim interesom naučiš tudi osnov konstruiranja ter proizvodnje. Bodočim študentom priporočam GING, zaradi vsestranskih znanj, ki jih osvojiš na obeh fakultetah. Dodiplomski študij ponuja širok spekter znanja iz strojništva, poleg tega pa še dovolj znanja ekonomije, za delo v obeh strokah. Poleg tega pa obstaja po končanem dodiplomskem študiju možnost vpisa na drugo stopnjo strojništva ali ekonomije. 

Marko Simonič, študent 3. letnika univerzitetnega študija GING-S

 

Študij GING-S je izpolnil moja pričakovanja z vidika pridobljenega znanja in same vsebine študija. Predmetnik je razgiban in obsega veliko različnih vsebin, ki so zanimive in so me spodbudile k njihovemu proučevanju in raziskovanju tudi izven okvirjev študijskega programa. V sklopu nekaterih predmetov sem imela priložnost sodelovati z realnimi podjetji na projektih, pri katerih smo se združevali s študenti drugih smeri na fakulteti. Menim, da prav takšni projekti in naloge pri katerih se naučimo sodelovanja, povezovanja različnih znanj, usklajevanja in timskega dela odpirajo dobre zaposlitvene možnosti v razgibanem poslovnem okolju. Študij GING-S bi priporočila vsakemu, ki ga zanima tehnično področje in raziskovalno okolje, vendar bi ga hkrati želel dopolniti in razširiti z ekonomskimi osnovami, ki se prepletajo z vsakdanjim življenjem.

Anonimno

  

Študij na GINGu te spodbuja k razmišljanju in reševanju tehničnih in ekonomskih izzivov. Omogoča ti, da imaš pravo teoretično znanje in dovolj časa za nabiranje prvih praktičnih izkušenj. Tekom študija sem na primer delal v proizvodnji, nadzoru kakovosti, skladišču, BIM inženirstvo in prodaji strojnih elementov. Vso znanje in kompetence zbrane tekom prvih treh let pa so mi tudi služili kot odskočna deska za dve Erasmus praksi v Angliji in Nemčiji. Ena izmed teh je bila tudi ESA. Časa za zabavo in šport je bilo tudi (prek)dovolj.

Anonimno

 

Študij GING-S je izpolnil vsa moja pričakovanja in verjetno še več. Svoje izbire ne obžalujem niti najmanj, saj sem tekom študija spoznal področja, ki me veselijo za katera pred samim študijem še sploh nisem bil prepričan. Najbolj mi je všeč interdisciplinarnost študija, saj študij pokrije veliko področij in s tem omogoči študentom, da se poglobijo v znanja, ki jih veselijo. Kljub temu, da se učimo o strokovnih in za marsikoga »težkih« stvareh in področjih, vseeno študentom ostane kar nekaj prostega časa, kar se meni osebno zdi zelo pomembno. Študij GING-S izoblikuje zelo iskan kader na vseh svojih področjih. Omogoči tudi opravljanje pomembnejših delovnih mest v podjetjih in tudi temu primerne plače. Študij GING-S bi priporočil vsem bodočim študentom, ki bi poleg strojništva radi spoznali oziroma jih zanima tudi razna ekonomska področja s katerimi odlično razširimo svoja obzorja in pridobimo velik spekter pomembnega in koristnega znanja.

Luka Črnčič, študent 3. letnika univerzitetnega študija GING-S

 

Program GING-s je po mojem mnenju prvovrstni študijski program za vse srednješolce, ki jih zanima delo inženirja, vendar se v svojem študijskem delu nočejo »izgubiti« v čistem strojništvu, ampak želijo ohraniti stik z gospodarstvom in njegovimi potrebami. Ekonomska plat študija GING-S dodaja strojnemu delu neko svežino in drugačen način študija, razmišljanja kar študentu in bodočemu inženirju zelo pripomore k širšemu pogledu na reševanje prihodnjih problemov v svetu strojništva in gospodarstva. Študij je do sedaj izpolnil vsa moja pričakovanja, zato verjamem, da bo tudi tebi.

Samo Fras, študent 3. letnika univerzitetnega študija GING-S

 

Študij na Gospodarskem inženirstvu je izpolnil vsa moja pričakovanja ter jih še presegel. Študent pridobi kombinacijo nekih tehničnih in poslovnih znanj, kar se pri iskanju zaposlitve izkaže za ogromno prednost pred drugimi. Poleg predavanj in vaj se tekom študija študenti lotimo raznih projektnih nalog, kjer teoretično znanje uporabimo v praksi. Hkrati sodelujemo s podjetji, kjer rešujemo realne probleme. Projektne naloge so prav tako dobra podlaga za pisanje diplomske naloge. Na študija GING-S mi je najbolj všeč ravno to, kako s predavanji na Fakulteti za strojništvo in Ekonomsko-poslovni fakulteti dobimo celovit pogled na npr. procese v proizvodnem svetu. Profesorji oz. mentorji so zelo prijazni, saj so vedno na razpolago za kakršnokoli pomoč. Študij GING-S priporočam vsem, saj sem skozi vsa ta leta imel občutek, da ni to spet le neka teorija, vendar znanje, ki mi bo zelo prav prišlo v prihodnosti.

Tjan Kapitler, študent 2. letnika magistrskega študija GING-S

 

Lahko rečem, da sem z izbiro študija zadovoljen. Predvsem zaradi tega, ker s študijem gospodarskega inženirstva ne študiram samo strojništva, ampak še zraven dobim potrebno ekonomsko znanje, ki je danes že potrebno na vsakem delovnem mestu. Najbolj všeč mi je bilo na dodiplomskem študiju predvsem projektno delo v 3. letniku, kjer smo sami iz ideje naredili konkreten izdelek za podjetje in tako smo pokazali svoje znanje, ki smo ga pridobili tekom študija. Menim, da mi študij odpira vrata za zaposlitev predvsem zaradi interdisciplinarnosti, saj se lahko zaposlimo v različnih panogah. Tam, kjer je potrebno strojniško, ekonomsko ali pa obojno znanje. Prav tako imamo zaradi močne prepoznavnosti študija v nemško govorečih državah vedno odprta vrata za delo tujini. Študij priporočam bodočim študentom predvsem zato, ker dobiš tekom študija dva različna znanja in tako izstopaš od čistih ekonomistov in strojnikov in s tem imaš večjo dodano vrednost kot ostali.

Gorazd Stolec, študent 1. letnika magistrskega študija GING-S

 

Za študijski program GING-strojništvo sem se odločil z namenom, da razvijem svoje tehnično-ekonomsko znanje. Po mojem mnenju je prednost tega študija široka interdisciplinarnost, saj se študent sreča z veliko predmeti iz različnih branž. Tekom študija sem se soočil z matematičnimi, mehanskimi, kemijskimi, raziskovalnimi, managerskimi, tehničnimi in organizacijskimi problemi.  Z znanjem iz naučene teorije in praktičnih projektov pri vajah sem naučil kako prepoznati problem, ga opredeliti in z različnimi pristopi rešiti. S programom GING-S sem osebno zelo zadovoljen, saj sem pridobil zelo pomembna znanja, ki mi bodo pomagala v prihodnosti, še posebej na področju organiziranja ter vodenja.

Enej Jakop, študent 2. letnika magistrskega študija GING-S

 

Pri GING-S me najbolj navdušuje povezovanje z gospodarstvom, ne le nacionalnim, ampak tudi tujim. Spodbuja nas, da že v času študija navežemo stik z zunanjim okoljem in se preizkusimo v reševanju dejanskega izziva industrijskega partnerja. Izpostavila bi projekt Product Innovation Project, ki sem se ga imela priložnost udeležiti. Delo v mednarodnem timu s podjetjem svetovnega slovesa je izjemna priložnost, ki te osebno obogati, hkrati pa predstavlja odlično kompetenco za nadaljnjo karierno pot.

Andreja Kumer, študentka 1. letnika magistrskega študija GING-S

 

Vpis v študijski program GING-Strojništvo predstavlja eno najboljših odločitev do zdaj. Namreč za osebo, ki ni točno vedela kaj bi počela v nadaljnjem življenju, se je izkazalo, da je GING pravi program zanjo. Prvotni strah, ki je bil prisoten ob začetku študija, je z meseci izobraževanja postopoma izginjal, povečala se je stopnja zanimanja in odkrivanja novih področij v tej stroki. Kot nekdo, ki je od malega bil naklonjen naravoslovno-tehničnim vedam, je GING izpolnil pričakovanja ob spoznavanja le teh, in jih nadgradil z dodatnim znanjem družboslovnih ved oz. ved, ki jih dodaja ekonomski del samega programa. Z leti študija smo pridobili praktično identično znanje kot študenti standardnega strojniškega programa, vendar smo za razliko od njih pridobili še dodatno znanje s področja vodenja in organiziranja kadra ter proizvodnje, in samega marketinga. Vse našteto nam je dalo dodatne kompetence, ki bodo v prihodnosti več kot potrebne in dobrodošle. Teoretični del izobraževanja so dopolnjevale laboratorijske vaje, vso pridobljeno znanje tekom študija pa smo sklenili v projektno nalogo, ki nas je obenem povezalo s podjetji in nam dalo vpogled v realni svet delovanja podjetij, ki delujejo na področju strojništva. Tako lahko rečem, da mi je ta program na dodiplomskem študiju podal vso potrebno zanje in kompetence, ki bi jih ob zaključku študija potrebovala za delo v praksi.

Vsem dijakom in študentom, ki se odločajo o svoji nadaljnji študijski poti, bi zelo toplo priporočila študij GING-S. Kot sem že omenila je ta program enkraten preplet dveh področij. Skozi prakso in podano znanje profesorjev, ki delujejo v stroki boste pridobili izjemno veliko količino koristnih informacij in izkušenj. Gre za relativno mlado področje, ki se bo z leti  še bolj razvijalo in napredovalo, prav tako pa se bo večala pomembnost le tega v strojniški stroki.

Jelena Kovačević, študentka 1. letnika magistrskega študija GING-S